Any Bofill Calp 2023

A la fi de 2021, l'Ajuntament de Calp va acordar declarar 2023 com l'Any Bofill, coincidint amb el 50 aniversari del final de la construcció de l'edifici la Muralla Roja. Aquesta proposta pretén ser un reconeixement a tot el complex arquitectònic de La Manzanera ideat per l'arquitecte Ricardo Bofill, mort al gener de 2022.

Per a celebrar l'Any Bofill, des de l'Ajuntament de Calp, s'ha organitzat un calendari d'activitats al llarg de tot 2023. Així, se celebraran diverses activitats com el Ral·li Fotogràfic del Foto Club Ifach, una conferència programada per la Universitat d'Alacant i impartida per la professora Adriana Figueras, visites guiades pels edificis, Art al Carrer, exposicions, concerts, jornades gastronòmiques i un Congrés Internacional d'Arquitectura.

Activitats

La importància de l'obra arquitectònica de Ricardo Bofill a Calp ha transcendit al llarg dels anys la seua ubicació local per a ser una icona de l'arquitectura mundial de la segona meitat del segle XX, com així ho testifiquen els múltiples treballs realitzats sobre aquesta magnífica obra arquitectònica i la seua àmplia difusió en els últims anys a través de la xarxes socials.


Aquests edificis estan formats per tres increïbles espais complementaris.

La Muralla Roja

Aquesta edificació es remunta a 1972 i la seua arquitectura s’adapta a la topografía del penya-segat on es troba.

Edifici La Muralla Roja

La configuració de l’edifici es una evocació a l’estètica de l’arquitectura, remuntant-se a la tradició de la casbah: passatges, terrasses, escaleres i patis que es comuniquen entre sí com una prolongació dels espais interiors dels habitatges, a més d'àmplia varietat cromàtica deguda a la intenció de contrastar el paisatge, el cel i la llum natural.

Xanadú

Realitzat entre 1966 y 1968. Arquitectònicament constitueix un exemple experimental de ciutat jardí a l'espai que s'aconseguí amb diferents nivells i alçades comunicades entre sí amb rampes i escales.

Edifici Xanadú

L’edifici pren com a referència el castell i es desenvolupa per obtenir una configuració inspirada amb el Penyal d’Ifac. La forma cúbica global està adornada amb bandes i sostres encorbats que fan que aquests espais siguen majestuosos.

L'Amfiteatre

Construït entre 1983 y 1985, està situat al cim del penya-segat, amb magnífiques vistes al mar y al Penyal d’Ifac.

Edifici L'Amfiteatre

Està format per un conjunt de 27 habitatges de luxe, una piscina comú i varios solàriums en forma d’amfiteatre clàssic. La piscina ocupa el lloc que en la tradició grega ocupava l’escenari, i es prolonga fins el penya-segat emmarcant el paisatge.

  Galeria d'imatges