La "Llauna de Calp" és un dels plats més representatius de la gastronomia calpina. Es tracta d’un plat senzill elaborat principalmente amb peix de la badia, creïlles i tomaques.

*Recepta per a 4 persones

Ingredients:

  • 1kg. de peix variat (cinta, congre, carrancs i galeres)
  • 4 rodalles de lluç
  • pescadilla o palaya
  • 4 creïlles
  • 1 tomaca
  • 1 cullerada menuda de pimentó
  • all, julivert, sal i safrà
  • 4 cullerades soperes d’oli d’oliva

Preparació:

Aquest plat es pot preparar al foc o al forn. La seua elaboració és molt senzilla, ja que tots els ingredients es posen crus i els resultats són meravellosos. Es necessita una cassola de fang, una paella o qualsevol recipient que siga pla.

Es col.loquen les creïlles tallades a rodalles no molt grosses repartides pel fons de la cassola. Les tomaques també es fan a rodalles i es posen per damunt les creïlles. Després, s’fegeix el peix (que es pot elegir al gust) de forma que queden els més durs (carrancs, galeres, etc) a sota dels blanets (pescadilla, palayas, etc). Es tira per damunt un poc d’oli, es cobreix amb aigua i s’afegeix el picat d’all i julivert, sal i safrà, deixant-ho a foc lent per una mitja hora.