Ahir es va iniciar oficialment l'Any Bofill amb la presentació del calendari d'activitats previst per a tot 2023 organitzat la Comissió Commemorativa constituïda per l'Ajuntament, la Universitat d'Alacant, l'estudi d'arquitectura de Ricardo Bofill, el Col·legi Oficial d'Arquitectes de la Província d'Alacant, els presidents de les comunitats de propietaris de la Muralla Roja, Plexus, Amfiteatre i Xanadú així com els calpins Andrés Ortolá Tomás, José Ivars i Jacky Vázquez.



Entre les iniciatives que ja han arrancat destaca l'edició dels calendaris del Departament de Turisme que es distribueixen per totes les fires de promoció a les quals assisteix el municipi i que enguany està dedicat als edificis de Bofill a Calp.



El calendari mostra una fotografia per cada mes de l'any dels quatre edificis de Bofill : La Muralla Roja, el Xanadú, l'Amfiteatre i el Plexus, a més d'oferir també imatges del Club Social la Manzanera. Les fotografies utilitzades pertanyen a l'arxiu del Departament de Turisme i a l'arxiu del Ricardo Bofill Taller d'Arquitectura.





Una altra de les activitats és la convocatòria dels “Premis d'iniciació a la investigació “Ajuntament de Calp: Any Bofill 2023”, que tenen per objecte els treballs de recerca on l'estudi està relacionat directament amb l'arquitecte Ricardo Bofill, atenent tant la perspectiva arquitectònica i tècnica com la perspectiva econòmica-turístic-social.





Els premis, dotats amb 3000€, compten amb la col·laboració de la Universitat d'Alacant i pretenen promoure la investigació entre els més joves i contribuir a l'ampliació i millora del coneixement sobre l'arquitecte Ricardo Bofill i el municipi de Calp on se situa una part significativa de la seua obra.





També s'ha donat a conéixer ja el segell commemoratiu de l'aniversari de la Muralla Roja que ha editat Correus a petició de l'Agrupació Filatèlica de Calp. El segell mostra una imatge de l'emblemàtic edifici i es distribueix en format "fulla bloc", en el qual el segell es troba dins d'una fulla de dimensions majors a les del propi segell. Cal destacar que dels centenars d'edificis que han eixit de l'Estudi d'Arquitectura Bofill, aquest serà el primer que es plasmarà en un segell postal.





Al llarg dels pròxims mesos estan previstos nombrosos actes per a celebrar l'Any Bofill, així al març se celebrarà el Ral·li Fotogràfic del Foto Club Ifach centrat en aquest paratge i d'ell eixirà una exposició de fotografies que podrà visitar-se a la Casa de Cultura.



També està prevista una conferència, programada per la Universitat d'Alacant impartida per la professora Adriana*Figueiras, que se centrarà en analitzar diversos aspectes d'interacció entre art, naturalesa, arquitectura i paisatge.





A partir d'abril i fins a setembre es realitzaran visites guiades pels edificis que Bofill va dissenyar en La Manzanera. I la setena edició de Art al Carrer que converteix el barri antic en un gran museu a l'aire lliure també tindrà com a tema central l'obra de Bofill a Calp.





Entre juliol i setembre la sala d'exposicions de la Casa de Cultura acollirà una col·lecció de fotografies propietat del Taller de Ricardo Bofill que forma part de la Comissió organitzadora i s'ha implicat en l'organització de l'Any Bofill.



Entre setembre i octubre s'han previst diversos concerts i conferències i al novembre se celebrarà un Congrés Internacional d'Arquitectura en col·laboració amb la Universitat d'Alacant i el Col·legi d'Arquitectura d'Alacant. També per a finals de novembre està prevista la celebració d'unes Jornades gastronòmiques amb la temàtica de l'arquitectura de Bofill.





La importància de l'obra arquitectònica de Ricardo Bofill a Calp ha transcendit al llarg dels anys la seua ubicació local per a ser una icona de l'arquitectura mundial de la segona meitat del segle XX.



En l'acte de presentació l'alcaldessa, Ana Sala, va destacar el treball realitzat per a impulsar l'Any Bofill, va agrair la labor de José Ivars i Jacky Vázquez de l'Associació Filatèlica, a més va afegir que "és un any únic i us convide a participar en tots els actes que se celebren, Bofill es va enamorar de Calp i ens contagia d'aqueixa il·lusió".







El regidor de Territori i comissionat de l'Any Bofill, Juan Manuel del Pino, va agrair la labor de tots els organitzadors i membres de la Comissió Tècnica i va desglossar els diferents actes programats per a acostar la riquesa d'aquestes construccions a la ciutadania.





Silvia Morató, en nom de la família Palomar Pérez, promotors de la urbanització va destacar la figura de Natalia Pérez Ortembach i Manuel Palomar Llobell, que van fer possible l'obra de Bofill en La Manzanera. Tots dos en els 60 van contemplar la possibilitat de fer de La Manzanera un lloc de vacances mantenint les peculiaritats del paisatge abancalat i per a aquest projecte van triar a un jove arquitecte anomenat Ricardo Bofill i li van donar carta blanca per a experimentar. El mateix Bofill va assenyalar que un fet diferencial de La Manzanera respecte a altres urbanitzacions del Mediterrani és que el propietari no era un especulador que buscava rendibilitat immediata.

 

Imatge