El Ministeri d'Indústria, Comerç i Turisme ha donat el vistiplau al Pla de Sostenibilitat Turística Calp 2026 i aprova la seua inclusió en la Convocatòria Extraordinària del Pla de Sostenibilitat Turística en destí del Ministeri.

L'any passat l'Ajuntament de Calp va presentar aquest document, que ara aconsegueix els 2.001.722€ d'inversió, a la segona convocatòria dels plans de Sostenibilitat Turística en Destí dels fons Next Generation de la Unió Europea per al seu finançament a través d'aquestes ajudes europees.

El pla es basa en quatre eixos temàtics de manera que es destinen 470.000€ a transició verda i sostenible, 5100.000€ a eficiència energètica, 400.000€ a transició digital i 621.000€ a l'eix de competitivitat. En total el pla suposa una inversió de 2.001.722€ distribuïts en tres anualitats.

El Pla de Sostenibilitat Turística de Calp aposta per projectes com el Pla Local de Prevenció d'incendis Forestals, la restauració d'espais naturals i la seua protecció davant l'impacte turístic o la recuperació d'hàbitats per a fauna i flora marins. També s'aposta per la consolidació de carrils bici i itineraris per als vianants en les avingudes d'accés a les platges o la implantació d'una xarxa de gestió energètica eficient per als recursos turístics.

En aquest sentit, el document preveu incorporar passos de vianants intel·ligents així com sistemes intel·ligents punt d'il·luminació (que permetrà que els fanals s'encenguen o apaguen en funció de la intensitat lumínica natural) com de reg (que activarà el reg quan es detecte falta d'humitat en les zones verdes), a més de contaminació atmosfèrica o d'aparcaments. Així mateix, es pretén millorar l'experiència de l'usuaris a través d'eines digitals en els museus locals.

El Pla integra el turisme inclusiu i accessible amb noves rutes de promoció i comercialització. Un altre dels grans projectes inclosos dins del pla serà la rehabilitació de la Casa Beltrán per a crear el Museu de la Festa.

Els Next Generation són uns fons posats en marxa per la Unió Europea per a pal·liar la crisi econòmica per la pandèmia de la COVID-19 al mateix temps que tracta d'impulsar la transformació de les destinacions turístiques cap a la sostenibilitat. Es gestionen a través de la Secretaria d'Estat de Turisme i les Comunitats Autònomes i, de fet, l'avaluació d'aquests projectes es durà a terme per una comissió bilateral entre totes dues administracions.

Imatge