La Pobla Medieval d’Ifac destaca per ser actualment un jaciment únic a la Comunitat Valenciana, i és l'única Pobla de la conquista que no ha estat investigada, excavada ni transformada amb anterioritat, la qual cosa la converteix en un jacimient únic i excepcional.

Es tracta d’una àrea urbana de finals del s. XIII, impulsada per l’almiranll Roger de Llúria, un dels personatges més importants d’aquell temps. És un enorme recinte emmurallat dotat de un complex sistema d’accés, estances, magatzems, cases i una imponent església dedicada a Nostra Senyora dels Àngels amb una necròpolis medieval als seus peus. És un edifici de vida curta, no superior als 100 anys d’antiguitat. Els avatars històrics forçaren l’abandonament i el trasllat dels colons d’Ifac a la muntanya on actualment es centren les muralles i el Casc Antic de Calp.

La Pobla D'ifac

Un altre fet que demostra la importància del jaciment la trobem a la Pobla que situada als peus del Penyal d’Ifac, que fa poc es va rebatejar com a  "Maravilla" de la Comunitat Valenciana en la categoria de monument natural.

Des de l’any 2005 la Diputació d’Alacant, a través del Museu Arqueològic (MARQ) i l’ajuntament de Calp i la col.laboració de l’equip direcitu i tècnic del parc, estan treballant per a la futura adequcació d’aquestes restes arqueològiques.