Inici: Emprenem la nostra ruta des de Calp, per això cal eixir cap a la N-332 (rotonda Refugi del Vent) direcció Alacant, passar per davall del túnel, i després de creuar-lo, seguir les indicacions d'estació de tren / Sierra d'Oltà. Després de recórrer un 1 km. passem per l'estació ferroviària, travessem la via i prosseguim el nostre camí pujant fins a l'encreuament. Des d'ací, continuarem la ruta en direcció Muntanya Oltà – Zona d'Acampada. Seguirem per aqueix mateix costat 1'2 km. fins a arribar a la Zona d'Acampada situada en la part alta de la serra.

La ruta familiar a l'Ermita de Sant Francesc és un senzill recorregut que discorre per una pista forestal que connecta la Zona d'Acampada d'Oltà amb l'Ermita Vella o de Sant Francesc, situada en un balcó natural que ofereix magnífiques vistes del Mediterrani, el Penó d'Ifach i de serres litorals d'Alacant.

Des de la zona d'acampada al costat del pàrquing i passant una cadena que impedeix el pas de vehicles es troben els senyals blancs i grocs de la sendera PR. La senda puja paral·lela a uns bancals de pedra i en un període de 2' connecta amb la pista forestal que puja per l'esquerra; si continuem caminant, en 5' trobem un encreuament de pistes amb cartells d fusta que indiquen: Esquerra: La Canal i Oltà Nord 1750 m. que hem de seguir.

Prosseguim el nostre camí que llanea i pugem per unes corbes fins a topar-nos, als 10' amb una cadena de pas regulada per a cotxes. Des d'ací gaudirem de les fantàstiques vistes del Penyal d'Ifach i la punta del Cap de Moraira cap al nord. Als 15' passem una font fins a arribar a un depòsit d'aigua, on hi ha un pal de fusta amb encreuament de senderes que indica la següent informació: Esquerra: Ermita Vella 750 m; seguim la ruta per aquesta pista que llanea.

Als 25' descobrim un encreuament de pistes amb un pal de fusta indicatiu: Dreta: Circuit principal, 2250 m. Cim d´Oltà; seguim per la dreta i un 1' aproximadament arribem a l'Ermita de Sant Francesc, o Ermita Vella on es pot trobar una zona amb font d'aigua potable, lavabos, taules, ombres i papereres, a més es compta amb una excepcional panoràmica de Calp, les Salinas i el Penyal i en els dies clars Eivissa i Formentera.

S'abandona ací la pineda, notant-se la major insolació que rep el vessant sud de la Serra, apreciant l'inici de grans formacions espartars. Finalment, el retorn el farem pel mateix camí fins a arribar a la Zona d'Acampada.